Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Kuntavaalit 2017 on täällä tänään. Jälleen kerran Sinulla, Minulla, Meillä on äänestämällä mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa yhteisessä asuinympäristössämme tulee tapahtumaan. Kunnallisvaali on enemmän henkilövaali kuin puoluevaali. Oman edustajan valinta tuiki tuntemattomien joukosta ei kuitenkaan aina ole helppoa. Ehdokkaat haluavat painottaa eri asioita, puolueilla on erilaisia näkemyksiä. Kuuluuhaan demokratiaan oikeus olla myös eri mieltä. 

Kunnanvaltuustossa ja eri lautakunnissa valtuutetulla on aito mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Luonnollisesti kukaan ei yksinään voi saada ajatuksiaan läpi päätöksenteossa. Tarvitaan yhteistyötä, perusteltuja näkemyksiä ja yhteen hiileen puhaltamista. Päätöksiä tehtäessä tulee kantaa vastuu oman kotikuntansa hyvinvoinnista. Monet asiat tulevat kuntatasolle ylempää annettuna ja niihin on vain sopeuduttava. Globaali talouskriisi, valtion toimet jne. saattavat hyvinkin rajusti ja joskus hyvin nopeasti vaikuttaa kunnan toimintaympäristöön.

Maakuntauudistus on tällä hetkellä suuri puheenaihe. Syystäkin, onhan se suurimpia muutoksia, mitä yhteiskunnassa on tehty aika pitkään aikaan. Mitä kyseinen uudistus lopulta jokaiselle meistä merkitsee, on edelleen aika pitkälle arvailujen varassa. Se kuitenkin tiedetään että tuleva valtuusto joutuu erikoisen paikan eteen kesken kautensa, kun sen hallinnoimista palveluista, ja veroeuroista, katoaa karkeasti puolet.  Kunnan taloudenpito tulee joka tapauksessa vaatimaan tarkan euron linjaa tulevina vuosina, jotta nyt totuttu hyvä palvelutaso voidaan ylläpitää ilman tarvetta korottaa kunnallisveroprosenttia ja kiinteistöveroa. Tulevaisuudessakin seutukuntien yhteisen kehittämisen ja yhteistyön kautta tulisi pystyä tarjoamaan meille lempääläisille parempaa palvelua. Kaikkea ei välttämättä aina kannata tehdä itse vaan joissakin asioissa voi yhteistyö olla voimaa.

Lempäälä on nauhataajama, pohjoisimmista osista on pidempi matka Lempäälän keskustaan kuin mitä sieltä on Tampereelle. Nauhamaisuus tuo omat haasteensa erityisesti palvelujen järjestämiselle. Alueita tulee kohdella ja kehittää tasa-arvoisesti ja peruspalvelut, kuten terveyskeskus ja kirjasto, tulee olla saatavilla kohtuullisen etäisyyden päästä kotoa. Lempäälän mahdollisuudet tarjota työpaikkoja ovat kuitenkin rajalliset ja moni suuntaakin työhön kuntarajan toiselle puolelle. Yksi Pohjois-Lempäälän suurimpia puutteita taitaakin tällä hetkellä ole nopea, moottoritietä hyödyntävä, työmatkayhteys Tampereelle. Juna ei ole käytettävissä ja bussilinja 50 on  niin hidas että moni ympäristöarvoista välittäväkin todennäköisemmin valitsee oman auton, mikäli vain mahdollista. On erittäin harmillista että seudun suuri joukkoliikenneuudistuskaan ei tuonut tähän ratkaisua.
 
Lempäälä on vahvasti muuttovoittokunta ja täällä on hyvin ahkerasti viime vuosina kaavoitettu uusia tontteja omakotirakentajien tarpeisiin.  Tonttimaata Lempäälässä riittää toki edelleen ja on tietysti hyvä että kunta kasvaa. Kasvun huumassa tuntuu vain kovin usein unohtuvan, että kasvavalle määrälle asukkaita pitäisi myös turvata kunnalliset palvelut. Samaan tahtiin kuin on kaavoitettu asuntoja, ei ole saatu samoille alueille kouluja ja päiväkoteja. Kunnallistekniikan rakentaminen maksaa, koulujen rakentaminen maksaa - uusi veronmaksaja ei välttämättä olekaan pitkään aikaan kunnan näkökulmasta tuottava. 
 
Liikuntamahdollisuudet Lempäälässä ovat hyvät ja niitä tulee tukea ja kehittää jatkossakin. Meillä on hienot ulkoilumaastot, Hakkarissa kuntopolut ja vaellukseen löytyy Birgitan polun reitistö hyvin ylläpidettyine nuotiopaikkoineen. Sääksjärvellä jalkapalloilijat voivat nauttia hienoista oloista tekonurmialustalla. Jäähallikin löytyy, joskin yleisövuoroja siellä on harvakseltaan. Uimahalli toki puuttuu, mutta Tampereen halleja voivat tietysti käyttää lempääläisetkin.