Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Teksti: Juhani Jokiranta

Juhani on rakennustekniikan diplomi-insinööri, kiinteistönvälityksen ja rakennusalan ammattilainen ja harrastekirjailija.

Kannattaa tutustua artikkeliin, paljon kiinnostavaa asiaa. Aina ei ehkä tule miettineeksi, kuinka kiinnostavalla alueella täällä Kuljussa asutaankaan. 

 

Lempäälän Kulju, Pirkanmaan ykkönen vuoden alussa

 

Johdanto

Tutkin helmikuun kahdeksas päivä tammikuun 2021 euromääräisiä toteutuneita käytettyjen asuntojen kauppoja Pirkanmaalla ja kärkikolmikon ykkönen yllätti minut. Jo tarpeeksi yllättävää oli se, että asuinalueiden ykkönen ei ollut Tampereen Vuores (3.) tai Kaleva (2.). Itse asiassa voittaja ei ollut edes Tampereelta vaan Lempäälän Kulju. Kerroin havainnostani alalla pidempään toimineelle kollegalleni Tuomas Telemäelle ja hän myös piti tulosta yllättävänä monessakin mielessä. Hänen mukaansa ”Kulju on kuitenkin sijaintina sellainen, että sieltä on helppo liikkua moneen suuntaan, mutta kuitenkin hintataso on verrattain edullista. Reissutyöläisellehän Kulju on ihanteellinen sijaintina, jos vaikka Helsingistä käyt Tampereella töissä, on helpompi jäädä nukkumaan yöksi moottoritein varrelle, kuin ajella edestakaisin.”

Tuomaksella on tätä kirjoittaessa yksi rivitalokaksio myynnissä Kuljussa ja hänen mukaansa esittelyissä on käynyt jonkun verran ensiasunnon ostajia, ja sitten reissutyöläisiä mm. Helsingistä tai Turusta. He ovat etsineet hyvien kulkuyhteyksien varrelta asuntoa.

Päätin selvittää mikä on tämä Tampereen naapurikunnan suosikki asuinalue kysymällä asiasta Kuljun kyläyhdistys ry:n Arto Tiaiselta sekä Kuljussa 12 vuotta perheineen asuneelta Jukka Suojaselta.

 

Tutkimuksesta

Olin jo aiemmin tutkinut Pirkanmaan maakunnan asuntokauppaa vuosina 2019 ja 2020. Alla olevassa taulukossa ja kuvaajassa esitellään miten Tampereella ja naapurikunnissa (Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Orivesi ja Ruovesi) sekä muissa Pirkanmaan kunnissa asuntokauppa on jakautunut ja kehittynyt vuodesta 2019 vuoteen 2020.

Asuntokauppojen lukumäärä Pirkanmaalla 2019 ja 2020

 

Pirkanmaan asuntokaupan jakautuminen

Taulukon ”Muutos” -sarakkeessa huomataan mielenkiintoinen trendi – mitä kauemmas Tampereesta mennään, sitä enemmän asuntokaupat ovat kasvaneet. Ilmiötä selittää osaltaan Valkeakosken, Sastamalan ja Vesilahden kaltaiset kunnat, joissa kirjattiin Korona-ajan alettua suuria kasvulukuja.

Asuntokaupat Pirkanmaalla euroissa - tammikuu 2021

 

Kuten yllä olevasta kuvaajasta voi huomatta, ei monessa Pirkanmaan kunnassa tehty ensimmäistäkään asuntokauppaa tammikuussa ja että Lempäälä ja Nokia tulivat selvästi Tampereen takana. Tätä taustaa vasten on vielä yllättävämpää havaita, että kun lasketaan yhteen käytettyjen asuntojen velattomien kauppahintojen euromääräiset arvot, nousee ykköseksi Lempäälän Kulju (1,74 M€) jättäen taakseen Tampereen tunnetut kasvavat alueet Kalevan (1,58 M€) ja Vuoreksen (1,51 M€). 

 

Lempäälän Kulju

Eli kuuluuko myös Lempäälä ja erityisesti Kulju Koronan myötä asuntokauppaan tulleiden muutosten voittajiin? Lempäälän kotisivujen mukaan Lempäälä on kasvava noin 23 000 asukkaan kunta Tampereen eteläpuolella hyvien liikenneyhteyksien varrella. Keskeinen sijainti Tampere–Helsinki-kasvukäytävällä, Tampereen ja moottoritien läheisyys sekä rautatie ja nopeat yhteydet Helsingin ja Pirkkalan lentokentille houkuttelevat Lempäälään etenkin työssäkäyviä ja lapsiperheitä. 

Kuljun urheilukentän jääkiekkokaukalo

 

Kotisivut virtuaaliassistentteineen, visitlempaala.fi sekä Lempäälän Facebook -sivut antavat kunnasta hyvän ensivaikutelman. Kunnan kotisivuilla on myös oma osuus Kuljulle ja kahdeksalle muulle kylälle. Kulju on  noin 3000 asukkaan nopeasti kasvava asuinalue Lempäälän nauhataajamassa hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kuljussa on monipuoliset palvelut ja kauppakeskus Kuljun kartano, mutta myös maaseutumaista ympäristöä, kauniita maisemia ja vesistöjä sekä paljon hevosia.

Kuljusta itsestään ei löydy tarkkoja tilastolukemia, mutta postinumeroalue 37560, johon Kulju kuuluu on hyvin pientaloasunto- (vain 3% kerrostaloasuntoja) ja omistusasujapainotteinen (86%). Talouksien keskikoko on omakotitaloalueelle tyypillisesti korkeahko 2,7 ja lapsiperheiden osuus onkin 40% - molemmat ovat Lempäälän korkeimmat arvot. Alueen keski-ikä on vain 35 vuotta, joka on Lempäälän alin arvo. Kuljun alueella asuntojen keskineliöhinta on hieman Lempäälän keskiarvoa korkeampi eli 3184 €/m2, mutta markkinointiaika 47 vuorokautta onkin selvästi lyhyempi.

Näkyvin osa Kuljua sijaitsee Tampereentien varrella ja Kuljusta onkin erinomaiset liikenneyhteydet niin julkisilla kulkuneuvoilla kuin omalla autollakin. Myös pyörätiet ovat kunnossa ja esimerkiksi Hervantaan pääsee hyvää pyörätietä pitkin. Tampereen keskustaan on 16 kilometriä ja Lempäälän keskustaan noin 9 kilometriä.

Kuljun sijainti kartalla

Kuljun koulun esiluokilla ja 1-6 -luokilla on yhteensä 400 oppilasta. Oppilasmäärä on uusien asukkaiden myötä edelleen kasvussa ja koulua on laajennettu vastaamaan kasvavan oppilasmäärän tarpeita. Lasten päivähoitoon Kuljussa löytyy päiväkoti, päiväkodin etäryhmiä, ryhmäperhepäiväkoti, perhepäivähoitajia ja perhetupa.

Kuljussa on erinomaiset uintimahdollisuudet niin kesällä kuin talvellakin. Rantalan uimaranta ja sauna Ruodasjärventiellä ovat läpi vuoden aktiivisessa käytössä. Puskiaistentiellä on myös uimaranta ja Linnajärventiellä on asukasyhdistyksen ylläpitämä uimaranta.

Rantalan sauna Ruodasjärven rannalla Lempäälän Kuljussa

 

Kuljun Kyläyhdistys ry.

Kuljun Kyläyhdistys pyrkii edistämään ja kehittämään kylän vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyisyyttä, yhteistoimintaa, sekä harrastus- ja kulttuuritoimintaa. Kuljun Kyläyhdistyksen Arto Tiainen on asunut 18 vuotta Kuljussa, jonne hänet toi Tampereen keskustasta talon rakentaminen. Kulju tuntui turvalliselta ja mukavalta paikalta lapsille – erityisesti koulun läheisyys ja tontilta alkava metsäalue olivat plussaa.

Tiaiset kotiutuivat helposti Kuljuun – kuljulaisiin oli helppo tutustua ja asutuksen lisääntyminen koostui enimmäkseen lapsiperheistä, joihin tutustui tarhassa ja koulussa.  Myös harrastuksissa tutustui uusiin ihmiseen - Arto harrastaa tennistä läheisen Sääksmäen kentällä sekä omakotitaloon liittyviä asioita, kuten puutarhaa ja autotalliprojekteja. Lapset harrastavat telinevoimistelua, jääkiekkoa ja jenkkifutista – nämä harrastukset veivät myös Tampereelle, mutta Kuljun loistava liikenteellinen sijainti teki näistäkin harrastuksista helposti saavutettavia.

Kuljussa palvelut ovat Arton mielestä hyvin edustettuna, lähellä on niin Kuljun Kartano kuin IdeaPark. Kehitettävänä osa-alueena hän näkee vain sen, että pyöräteitä voisi olla lisää. Kuljun alkuvuoden menestyksestä asuinalueena hän oli hieman yllättynyt, mutta kun asiaa tarkemmin pohti, niin esimerkiksi Vuorekseen verrattuna hän totesi Kuljussa olevan paremmat palvelut ja liikenneyhteydet.

 

Kulju asukkaan näkökulmasta

Mutta millainen on Lempäälän Kulju tavallisen asukkaan silmin? Sain haastateltavakseni Jukka Suojasen, joka on asunut lapsuutensa Nokialla sekä opiskeluaikansa ja työuransa alun Tampereella kahdella asuinalueella. Lyhyemmät ajanjaksot Jukka on asunut Valkeakoskella, Helsingissä ja Brittein saarilla. Hänelle Kuljun suosio ei tullut aivan yllätyksenä, sillä heidän postilaatikkoonsa oli viime aikoina tullut paljon kiinteistönvälittäjien ”Asiakkaani etsii tältä alueelta” -mainoksia.

Jukka Suojanen saapumassa Kuljun Kartanosta

Jukka vaimonsa kanssa valitsi vuonna 2008 Kuljun asuinalueekseen, kun Tampereen kerrostaloasunto kävi perheen kasvamisen myötä pieneksi ja tuli halu muuttaa omakotitaloon. Taloja katseltiin Lempäälästä, Nokialta ja Pirkkalasta. Molempien työpaikat sijaitsivat Tampereella, joten hyvät liikenneyhteydet sinne oli ehkä tärkein kriteeri. Kulju valikoitui siinä mielessä sattumalta, että sopiva kohde löytyi sieltä, mutta asiaan vaikutti myös se, että vaimo on Lempäälästä lähtöisin - tutulle alueelle oli helppo muuttaa.

Kun kysyin Jukalta miten alue on muuttunut 12 vuoden aikana kertoi hän alueelle muuttaneen uudisrakentamisen myötä paljon uusia asukkaita. Sitä myötä on lähimetsät vähentyneet ja vastaavasti liikenne lisääntynyt. Kuljun maamerkki Kuljun Kartano uhkasi myös kadota kun kauppa siellä lopetti, mutta onneksi uusi yrittäjä löytyi. Muuten sama, rauhallinen meno on jatkunut aika samanlaisena.

Kiimakallion uutta asuinaluetta

Liikuntaa harrastavana Jukalla oli syksyllä mahdollisuus muistella menneitä asuinalueita ja verrata niitä Kuljuun, kun hän teki 45 kilometrin kävelyretken Kuljusta Hervannan ja Pyynikin kautta lapsuuden kotitalolle Lähdekorpeen. Lopputulemana oli, että Tampereen vuosia ei oikein kannata verrata. Toki niin Hervannassa kuin Pyynikilläkin luonto oli lähellä kuten Kuljussakin, mutta muuten asuminen lähiössä, jossa asukkaita on enemmän kuin koko Lempäälässä tai aivan ison kaupungin keskustassa eroaa "maalla" asumisesta.

Jukalle ja hänen vaimolleen Sarille sekä lapsille Lempäälässä on ollut erinomaiset mahdollisuudet harrastaa eri lajeja. Molemmat lapset on pelanneet jalkapalloa ja uutena innostuksena pojalla on frisbeegolf ja Lempäälässä onkin täysimittainen kenttä. Palveluiden puolesta Kuljussa lapsiperheen on hyvä asua - on oma päiväkoti ja alakoulu, terveyskeskus ja kirjasto. Aikuisia palvelee oma monipuolinen lähikauppa ja oma kyläbaari pizzeria. 

Jukalle ulkoliikunta on ehdoton suosikki, lähinnä reipas kävely ja talvella perinteinen hiihto. Näihin Lempäälässä on hyvät mahdollisuudet. Metsäpolkujen verkosto on hyvä ja Jukan suosikkipaikan Birgitan polun levähdyspaikkoja voi hyödyntää. Ne ovat hyvin ylläpidettyjä, mm. nuotiopuita ja laavuja löytyy. Yksi hyvä lenkkeilyreitti on "kolmen valtakunnan kierros" Sääksjärven ympäri. Siinä käydään Lempäälän Pirkkalan ja Tampereen alueella. Talvisin latuverkosto huolletaan säännöllisesti, vain Latukahvila puuttuu. Myös kuntosali harrastukseen vaihtoehtoja Lempäälästä löytyy. Uimahalli Lempääläästä kuitenkin puuttuu, vaikka sen tarpeellisuudesta onkin puhuttu jo vuosia.

Myös julkinen liikenne saa häneltä kiitosta – sillä pääsee normaaliaikana kolme kertaa tunnissa Tampereen keskustaan. Tosin Kulju jätettiin joukkoliikenteen vyöhykejaossa kalliimmalle alueelle, mutta palvelutasoa ei nostettu. Eli kuljulaisilta puuttuu nopea moottoritievuoro ja junaakaan ei voi hyödyntää. Tämä harmillisesti vähentää joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja tähän kehittämiseen kunnan tulisi panostaa. Jalkapallo on Lempäälässä suosittua ja harrastajamäärille ei yksi tekonurmikenttä riitä, vuoroilla pitää käydä Viialassa ja Vesilahdessa.

Kuljussa ehkä kiistellyin aihe on ns. Puskiaisten oikaisuksi kutsuttu suunnitelma, joka on tuhoamassa valtavasti yhtenäistä luontoaluetta ja oletettavasti moottoritien aiheuttama melusaaste erityisesti Kuljun alueella jopa pahenee, muutaman minuutin hyödyn ollessa autoilijalle mitätön. Jukan mielestä kunnan tulisi muutenkin aktiivisesti etsiä yhdessä ELY -keskuksen kanssa keinoja vähentää moottoritien aiheuttamaa häiriötä erityisesti Moisio, Kulju, Sääksjärvi akselilla.

Ravintola Jokiranta Kuljussa, Moisionjoen rannalla

 

Yhteenvetona Jukka toteaa Lempäälän olevan mukava ihmisen kokoinen kunta, jossa on toimivia kyläyhteisöjä ja kyläkoulutkin on pidetty hengissä, mikä on hieno asia. Lempäälän pienessä kunnassa päätöksenteko sujuu yleensä paremmin yhteishengessä ja yhteistä hyvää hakien. Lempäälässä on ollut hyvää yhteistyön pöhinää ja tavoite tulisi olla, että kunnan eri alueita kehitetään tasapuolisesti myös jatkossa. Hänelle kuljulaisen näkökulmasta hiukan on tuntunut siltä, että viime aikoina kehitysinvestointeja on suuntautunut enemmän keskustan ja Sääksjärven suuntaan. Jukasta tulisi muistaa, että Lempäälän kaltaisessa nauhataajamassa jokaisen keskuksen kehittäminen on tärkeää. 

 

Lopuksi

Sellainen siis on Lempäälän Kulju, Pirkanmaan halutuin asuinalue tammikuussa 2021. Vaikka tulos on syntynyt lyhyellä ajalla ja onkin yllättävä, niin kysyttäessä kuljulaisilta tai vierailtaessa Kuljussa alkaa tulos tuntumaan vähemmän yllättävältä.

 

LÄHTEET

https://www.lempaala.fi/lempaala-tietoa/kuntaesittely/kylat/kulju/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulju

https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/lempaala/kulju/asuinalue

https://www.tilastokeskus.fi

Tuomas Telemäki, haastattelu 9.2.2021

Arto Tiainen, haastattelu 10.2.2021

Jukka Suojanen, haastattelu 11.2.2021